Biraz fazla toz-talaş oluştursa da intarsia tarzı çalışmaları seviyorum. Yabancı desenleri kullanmak yerine bizden desenler kullanmaya karar verip, değişik uygulamaları yapılmış olan bir semazen desenini intarsiaya uygun olarak elle düzenledim. Çalışmada ıhlamur, kestane, dut, limba, ceviz kullandım. Arka plandaki ahşap ise dut. Ağaç seçimi, ahşap yönlerini belirleme ve deseni yapıştırma, kesimler, kaba ve ince zımpara, tinerle toz temizliği, dolgu verniği, mat sprey vernik aşamaları sonrası poz vermeye uygun hale geldi. Desen çiziminde elle çizim yaparken 0.3 mm kalem kullanılması uygun kesim sonuçları veriyor. Kesim için Olson Mach Speed 643DZ bıçak kullandım.
Ankara Konutkent’teyim. Ahşap oyma, kıl testere, intarsia ve ahşap yakma tekniklerini öğrenmek isteyenleri, 150 çeşit ahşapla neler yapılabileceğini görmek isteyenleri, doğal ahşap cilalarını merak edenleri, lazer kesim imkanlarımızı görmek isteyenleri bekliyoruz. Adres: Konutkent 2983. Cadde 72/3 (Sürat Kargo üzeri Teras kat) Çankaya Ankara Tel: 05052293399 E-posta: kemaldo@gmail.com
25 Şubat 2013 Pazartesi
21 Şubat 2013 Perşembe
Ahşap yakma çalışması: Şampiyon
1972 yılında Münih'te düzenlenen olimpiyatlara katılan Türk takımının Şampiyon yüzücüsü Faruk Morkal. Adana'nın sulama kanallarında başladığı yüzme sporunu, bu sporun zirvesi olan Olimpiyat Oyunlarında ülkesini temsil ederek taçlandırmış bir şampiyon. 1972 Münih Olimpiyatlarında 100 metre serbest stilde ABD'li ünlü yüzücü Mark Spitz 100 metreyi ilk defa 60 saniyenin altında yüzmeyi başaran sporcu olmuştu. Bu derece o günlerde büyük sansasyon yaratmıştı. Bugün itibariyle erkekler 100 metre serbest Dünya rekoru Cesar Cielo'ya ait ve 46.91 saniye.
Şampiyonun sportif yönünü anlatan kitabın kapağına da konu olan fotoğrafının daha geniş bir versiyonunu yakma olarak çalıştım. Bu çalışmayı kendisine hediye edeceğim. 1970'li yıllardan kalan bir fotoğraf bugünkü kadar detay içermiyor. Malzeme kayın kontraplak. Ölçüler 20x30 cm. Razertip makinenin ısı ve uç özelliklerini de deneme imkanı buldum. Çok beğendiğimi ifade etmeliyim.
19 Şubat 2013 Salı
İntarsia çalışması: Scrat
Buz devrinin sevimli karakteri Scrat hepimizi bolca güldürmüştü. Geçen yaz yakma çalışması olarak bir uygulama yapmıştım.
Bu kez bir fotoğrafını seçerek deseni kendim oluşturdum. Deseni çizerken kullandığım kalın hatlar beni bir kaç yerde yanılttı ve boşluklar oluşmasına yol açtı. Kullanılan bıçağın kalınlığını geçmeyecek hat çizgileri oluşturmak gerekiyor.
Desen üzerinden farklı ahşap türleri ile kesimi yaptım. Bazılarını ilk kez kullandığım ahşapların vernik uygulaması sonrası aldıkları tonlar beni de şaşırttı. Çok koyu bir hale geldi. Ihlamur, dut, kayın, ceviz, limba, çam ve adını bilmediğim bir ahşap kullandım. Zımparanın kaba işlemini eksantrik zımpara makinesinde, ince zımparayı ise elle yaptım. Daha sonra tinerle toz temizliği, selülozik dolgu verniği ve parlak vernik uygulaması yaptım. Bu çalışma ile beşinci intarsia desenimi bitirmiş oldum. Bir yandan öğreniyor, bir yandan güzel uygulamalara bakıyor, bir yandan da kendi hatalarımı görmeye çalışıyorum. Sırada bizden iki karakter var. Sürpriz olacak. Desenleri de kendim yapacağım.
17 Şubat 2013 Pazar
Ahşap yakma çalışması: Aquarius
Razertip ile ilk deneyimimden memnun olduğumu söylemeliyim. Sevdiğim biri için Kova Burcu çalışması yaptım. Aquarius olarak isimlendirilen Kova Burcunun beğendiğim bir desenini sarı karbonla ahşaba aktardım. Ahşap kayın kontraplak. 38x42 cm ölçülerinde. Atölyede ikinci yılını dolduran kayın kontranın üzerine yakma yapmak zor. Nemlenmiş durumdaydı. Zımparaladım ve kuruyabildiği kadar kuruttum. Çerçeveyi ise emprenye edilmiş çam çıtalardan yaptım. Çerçeveyle birlikte boyutlar 46x50 cm civarına geldi. Çerçeve üzerinde açtığım oyuğa yakmayı devam ettirdim ve çerçevenin sonuna kadar getirdim. Alt kısımdaki geniş alanları yakarken eski makinemi kullandım. (Pyrography- Beech plywood, Pine frame)
14 Şubat 2013 Perşembe
Sevgililer Günü
Steve Good'un bir desenini 2 cm kalınlıklı ıhlamur üzerine kıl testere makinemde çalıştım. Yükseklik 20 cm. Zımpara ve ilk kat dolgu verniği sonrası görünüm.Bugün, yani Sevgililer gününde eşime hediye olarak verdim. Herkesin Sevgililer Gününü kutluyorum.
Steve Good desenleri çok zengin bir kaynaktır. Kullanılabilir ücretsiz desenler bulabileceğiniz gibi fikir ve uygulama olarak çok yararlanırsınız. Ziyaret etmenizi tavsiye ederim. Link altta.
http://scrollsawworkshop.blogspot.com/
11 Şubat 2013 Pazartesi
Yeni ahşap yakma makinesi: Razertip
Mevsimin yaklaşmasıyla birlikte Razertip makineme kavuştum. Bir de duman emici filtreli fan aldım. İlk deseni çalışmaya başladım. İlk denemelerim ve önceki tecrübelerimle yaptığım karşılaştırmalar Razertip'in bu gezegenden olmadığını düşünmeme yol açtı. Uçlar çok ince tellerden yapılmış. Mıknatıs tutmuyor. Eski uçlarım düştüğünde mıknatısla yerden alırdım. İçinde demir olmadığını düşünüyorum. Kitapçıkta paslanmaz çelik oldukları yazıyor. İçinde ne olduğundan ziyade 8 parçalı carver uç setini çok iyi bulduğumu söylemeliyim. İnce hatlar, kalın hatlar, gölgelendirmeler için ideal olduklarını düşünüyorum. Birde 5'li gölgelendirme seti almalıyım.
Soketli sistem kullanılan kalemler çok sayıda kalemle çalışmaya imkan veriyor. İmkanı olan her uç için bir kalem alıp uç değiştirme sorununu da aşabilir. Zaman için de benim yapmak istediğim bu. Mevcut makineye aynı anda 2 kalem takılıp kullanılabiliyor. Güvenlik ve akıl gereği 2 kalemden sadece birini ısıtabiliyorsunuz.
Çok temiz hatlar çizmenize imkan verebilecek ölçüde inceltilmiş uçlar desenin kirlenmesini veya çevrenin de sararmasını engelliyor. Kalemin dalmalar yaparak, kalın ve ince şekilde birbirini takip eden kötü çizgiler oluşmasına engel oluyor.
Duman emici fan ise 25 cm mesafeden dumanı rahatça çekiyor. Karbon filtre yanık kokusunu oldukça gideriyor.
Razertip'i e-hırdavattan ( http://www.e-hirdavat.com/Razertip-Hobi-Aletleri,LA_7913-3,154-2.html ), duman emiciyi Ankara'da bir firmadan temin ettim.
7 Şubat 2013 Perşembe
Kıl testere çalışması: Sevdiğim iki insan
Çok sevdiğim ve değer verdiğim iki insan. 6 yıl önce çektiğim bir fotoğraflarını Photoscape programında kıl testerede kesilebilecek hale dönüştürdüm. 4 mm kayın kontraplakta kesimi yaptım. 28 x 42 cm boyutlarında. Kesimde Olson Spiral bıçak kullandım. Dış kenara termowood denilen çam çıtalardan geçmeli çerçeve uyguladım. Arka plan wenge desenli MDF. Çerçeve ve kayın kontra üzerine dolgu verniği ve mat sprey vernik ile sonlandırdım. Bu gün götürüp sahibine teslim ettim. Ben beğenmiştim, onlar da beğendi.
Kıl testere çalışması: Taurus
Aile içinde oğlak burcu için bir çalışma daha yapmam gerekti. Bu kez hazır bir deseni seçerek kıl testerede kesimini yaptım. Kesim için 6 mm kalınlıklı Huş kontraplak kullandım. 40 x 42 cm boyutlarında. Kesimde Olson Mach Speed bıçak çok iyiydi. Alt ve üst tarafına hazır aldığım kanallı çam çıtadan askı için yarım çerçeve uyguladım. Arka plana ise wenge desenli MDF kullandım. Kesilen parçaya ve çam çıtalara dolgu verniği ve mat sprey vernikle sonlandırma yaptım. Boynuzlar fena durmadı.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)